Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

dinsdag 1 november 2011

Het schema : deel 1

Doordat we nog wat moeten wachten op de print , kunnen we al van wal steken met het bespreken van het schema. Ik ga dit doen in volgorde zoals ik bouw. Ik bouw altijd " van achteren naar voren ". Dit heeft het voordeel dat je de voeding al werkend hebt en dat je al LF-delen kunt testen met eenvoudige middelen .
Je ziet ook op het bijgevoegd schema een licht en een donker gedeelte. Het donker gedeelte is hetgene we niet bespreken en het lichtere gedeelte natuurlijk wel .
Ik moet wel al beginnen met een wijziging t.o.v. het schema . Onze batterij wordt niet door een contact in de koptelefoonaansluiting ingeschakeld maar door een gewone wipschakelaar. Dit is nog niet aangepast in het schema.
Bovenaan ziet U IC3 , dit is een spanningsregelaar in de vorm van een transistor . Dit is een 78L06 uitvoering wat beduidt dat er maximum 500mA kan uitgetrokken worden en dat de geregelde spanning 6V bedraagt. Wat is er meer over te vertellen ?
De in-en uitgang zijn voorzien van een elco van 100µF .Hier moet je wel opletten dat de uitgangscondensator C23 bij afschakelen eerder ontlaadt dan de ingangscondensator C25, anders bestaat de mogelijkheid dat de regelaar invers doorslaat.Normaal moet de ingangsspanning ook ca 3V hoger zijn dan de geregelde spanning maar tegenwoordig kan het ook met minder.Omdat elco's niet zo best zijn voor hogere frequenties wordt C24 bijgeplaatst om dit te verzorgen.
Hiermee is dit gedeelte verklaart. Dan volgt de LF-versterker met de LM386.
C26 heeft als doel om de DC-spanning weg te houden van de koptelefoon en tergelijkertijd het LF door te laten .C22 is een ander verhaal . Hiermee wordt de versterking van de inwendige versterker ingesteld . Met deze configuratie bedraagt de spanningsversterking 200 x .Dit ic kan soms nogal nukkig zijn en LF-oscilleren .
Meestal wordt er dan een serieRC-keten van de uitgang naar massa geplaatst ,maar hier is enkel een condensator (C27) gebruikt.Het kan ook zijn dat er nog wat hogere frequenties gedempd moeten worden , en dat hij daarvoor dient.
De standaard volumeregelaar die bij deze ic gebruikt wordt is 10k aan de ingang ( pin 3) maar hier wordt een vaste weerstand gebruikt omdat hogerop de regeling plaats vindt.Schiet nog C21 en C22 over . De eerste laat het LF-door en spert de DC spanning en de tweede filtert de eventuele onnodige mengfrequenties uit . Zie hierover later .
Bij het ingebruik nemen eerst alles solderen , controleren op eventuele sluitingen tussen de baantjes. Daarna eerst IC3 testen of er inderdaad 6V op de uitgang staat . Daarna met de meetpennen en zonder dat IC2 in de voet steekt de 6V meten tussen pin 6 + en pin 2 - en hetzelfde tussen pin 6 + en pin 4 - .
Als dit juist is , ic insteken . Meten tussen massa en pin 5 . Dit moet op ongeveer de helft van de voedingsspanning staan , dus in dit geval op ca 3V.
Als je nu je koptelefoon aansluit en met je vinger aan de ingangspin (3) komt moet er een brom waarneembaar zijn .Heb je een LF-generator dan kan je dit injecteren aan de linkse kant van C20. Heb je geen generator , gebruik dan je uitgang van je MP3-speler , je uitgang van je geluidskaart of iets anders . Let wel op je niveau en gebruik desnoods een verzwakker .
Tot zover deel 1.

1 opmerking:

  1. *Van de regelaar het middelste beentje een beetje naar buiten plooien
    * kode op capacteit 104 = 100 nF (geel)
    * kode op capaciteit 103 =10 nF (blauw)
    * IC2 beentjes iets naar binnen plooien alvorens deze in de Ic te plaatsen

    BeantwoordenVerwijderen