Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

zondag 27 november 2011

Bouwstap #1 : De voeding en de LF-versterker [de bestukking]

Met bijgeleverde afbeelding van het overzicht van de componenten en met de foto als leidraad moet het niet moeilijk zijn om de bestukking te doen .
Print ook eens het schema af en gebruik dit als hulp.

Enkele raadgevingen .
1. Maak dat je print proper is ( niet geoxideerd ) Doordat er reeds flux op is kan dit in feite geen probleem zijn.
2. Soldeer eerst de componenten die het laagst bij de print komen , zoals de weerstand en de kleine condensatoren .
3. Monteer het voetje juist ! . Het uitgespaarde nokje is duidelijk te zien op de foto en op de lay-out.
4. Monteer de componenten zo dicht mogelijk tegen de print zonder ze te verminken , doe het voorzichtig .
5. Soldeer snel en goed ( maximum enkele seconden en zekers niet langer dan 5 sec) met een propere soldeerpunt.De soldering moet vloeiend zijn en er blinkend uitzien . Kuis na elke soldering uw punt af aan een nat sponsje.
6. Je kunt de draadjes aan de soldeerzijde lichtjes plooien om ze enige houvast te geven en te voorkomen dat de componenten eruit vallen bij het omdraaien van de print ,maar buig uw draadje steeds in de richting van het baantje om geen sluiting te maken tussen de baantjes.
7. De kleine rondjes met een + en/of een - teken zijn de plaatsen waar er draadjes inkomen . Deze zijn in dit geval voor de voeding en de koptelefoon. Ik twist altijd mijn draadjes , dat geeft ze een zekere stabiliteit op hun eigen .U kunt achteraf in de omgeving waar de draadjes de print raken een dot warme lijm geven om ze enigzins mechanisch te ontlasten en te voorkomen dat ze afbreken .( Nog niet op deze foto te zien)
8. Let op de polariteit van de electrolytische condensatoren . De + is aangeduid op de lay-out .De min staat vermeld op de condensator.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten