Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

maandag 28 november 2011

Bouwstap #2 : De BFO,de mengtrap en de MF-filter [de bestukking]

Bij deze stap moet je vooral opletten dat de dioden goed gemonteerd zijn . De kathode k( dat is het platte streepje op het symbool) is op de behuizing een zwart streepje rond het glas .
Kijk ook goed naar de lay-out daar zie je ook een streepje.
Er zijn twee types 10p condensatoren , het maakt niet uit wie je waar steekt maar je moet wel beide beentjes een beetje openplooien met een tangetje ,zeker NIET opentrekken .De filters hebben geen voorkeur van werking . Je mag ze monteren zoals je wilt , zolang de pinnetjes maar in de voorziene gaatjes vallen.De transistor gewoon monteren zoals aangeduid op de lay-out , het binnenste draadje ( = basis) een beetje bijplooien.Voor de rest zie ik geen problemen . De foto is een goede handleiding.


Er is ook een stukje schema bijgevoegd omdat we wat afwijken van het originele schema.Onze filter is dubbel uitgevoerd in de BFO , dat geeft ons ook de mogelijkheid om de frequentie ietwat aan te passen aan onze goesting dankzij de extra capaciteit van 10p ( C29). We moeten maken dat we aan een verschil van ca 800Hz tot 1000Hz komen t.o.v. de MF-doorlaat . Met de waarde van C29 te veranderen kunnen we dat .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten