Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

woensdag 30 november 2011

Bouwstap #3 : De oscillator+ MF [de bestukking]

Hierbij al de lay-out met de componenten voor deze stap.
Zoals U ondertussen wel al weet , let goed op de plaatsing van de componenten. Bij D1 , de varicap, goed opletten waar de kathode moet komen ( zwarte band ).
Bij IC1 , het voetje met het nokje naar de goede richting.Soldeer eerst twee schuin overeenstaande pinnetjes ( bv één en negen) , controleer dan of alles goed staat en soldeer dan de rest van de pinnetjes.

Vooral de draadbrug niet vergeten !!!!

Gaatje voor lipje van L3 eerst uitboren tot ca 2mm en dan lipje door de print voeren omplooien en vastsolderen tot op de massa ( niet enkel alleen op het soldeereilandje!).

Voor C11 zijn er gaatjes teveel . Dit is afhankelijk van welke type trimmer je gekregen hebt , maar passen doet ie ! Het middenste pinnetje moet naar boven wijzen . De andere twee zijn massa's.

Potmeters R6 en R8 . Nogmaals op wijzen dat deze snel moeten gesoldeerd worden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de soldering .
Gebruik soepele draadjes en verbindt ze met de print , daar waar er cirkeltjes getekend zijn op de lay-out.
Kijk goed naar de bijstaande tekening met de potmeters , vooral de middelste aansluiting van de potmeter is belangrijk . de andere kunnen gemakkelijker omgewisseld worden indien je verkeerd was.

1 opmerking: