Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

dinsdag 10 december 2024

ARDF NC : [ 5: De Eindtrap, voorbeschouwingen]

 Zoals reeds beschreven blijven we bij de FET als eindtrap . Het is normaal een IRF610, maar die had ik niet liggen op het moment van testen zodat het een IRF510 is geworden.

Als eerst moet je voorop stellen wat het uitgangsvermogen is, dat je wilt bereiken. Onze oude zenders  gaven 2Watt op dummyload en bij aan accuspanning die kon dalen tot 12 V.

Hiermee zijn de eerste twee parameters bekend. De volgende stap is de uitgangs impedantie berekenen die we mogen verwachten .

Met volgende formule kunnen we dat uitrekenen:

Z= (Ub)²/2.3  Ik neem hier drie watt omdat ge toch wat verliezen hebt eenmaal het filter ertussen zit.

Ook kan je niet volledig uitsturen , aan de onderkant verlies je wat . Ik reken 1V verlies .

De waarden worden dan:

Ub =  12 V -1 V = 11V. 

Puit = 2W+1W = 3W

Ingevuld en uitgerekend komen we uit op :

11² / 6 = circa 20 Ohm.

Dit is de impedantie ( weerstand als alles reëel is) die de uitgang van de FET ziet.

Uiteindelijk moet dit naar 50 Ohm getransformeerd worden zodat we het vermogen kunnen overdragen naar onze antenne. 

Dit houdt in dat er een netwerk moet gezet worden tussen de FET en de antenneaansluiting die tevens een laagdoorlaatfilter vormen om de harmonischen te onderdrukken.

Als eerste stap heb ik in de uitgangskring een ringkerntransformator geplaatst met een verhouding van 1 op 4 . Hierdoor wordt de ingangsimpedantie van het netwerk geen 20 Ohm maar 80 Ohm.

Zo'n transformator kan je gemakkelijk maken door twee draden eerst te twisten en daarna op de ringkern te wikkelen . Je verbindt het einde van de eerste wikkeling met het begin van de tweede wikkeling . Dit wordt dan het centerpunt  en wordt met de FET verbonden . Het begin van de eerste wikkeling komt aan de voeding , het einde van de tweede wikkeling is de uitgang die dan met de ingang van het aanpasnetwerk wordt verbonden. Later als het schema komt , wordt alles wel duidelijk of je zoekt het eens op , op internet.

De waarde  van deze spoel moet volgend de ene literatuur minstens 5 maal de impedantie worden en volgens andere 10 maal .

In ons geval  5 à 10 maal 20 Ohm.

Met de formule Xl = 2PIfL kunnen we dit berekenen en komen we uit op ca 9µH als we 10 maal 20 Ohm hebben genomen .Voor de frequentie nemen we 3.6 MHz

Hoeveel windingen worden dit dan op een ringkern. Ik heb een ferriet ringkern genomen , namelijk de FT50-43 en met het welbekende mini ring core calculator programmaatje kom ik tot het volgend resultaat:

 


Met 5 wnd komen we toe en ge kunt ook zien dat XL ca 205 Ohm bedraagt.

Tot dusver de eerste stap van de eindtrap. Volgende keer het uitgangsnetwerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten