Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

dinsdag 10 december 2024

ARDF NC : [ 4: Toestand op 9 dec 2024]

 

De drie voorgaande afleveringen staan op mijn andere blog. Bij nader inzien staat het verhaal echter hier beter op zijn plaats.

Zie https://ardfditjesendatjes.blogspot.com/

Er is al heel wat werk verzet en er is al heel wat afgebouwd . Het concept is nu dat we gebruik maken van ESP32-S2 bordjes . De nodige software in C / C++ is voor 90% af en getest. Hier over later meer. 

Wat ik nu aan het doen ben , is een ARDF eindtrapje aan het maken die voldoen aan onze wensen . Onze oude eindtrappen zijn van het ontwerp van ON7YD met een IRF  fet  en met oude CMOS  logica en met een vast xtal. Als timer zit er een pic 16F84 in .Deze opzet heeft tot volle tevredenheid gewerkt , maar we zijn toe aan nieuwe patatjes.

Het nieuwe concept behoudt de IRF fet met een ander uitgangsfilter en ook de CMOS driver is eruit.

De oscillator wordt vervangen door een SI5351 bestuurd door het ESP32 bordje die tevens de timer bevat alsook de morse code . Het syncen van de vijf ARDF zenders dat vroeger gebeurde met een vijftal draadverbindingen en een drukknop is nu vervangen door een Over The Air commando dmv van het ESP-NOW protocol ( werkt in de WiFi band) Tijdens het syncen wordt ook de actuele tijd meegestuurd zodat elke ARDF zender zijn tijd heeft. Deze tijd wordt verder in de aanwezige RTC van de ESP32 gebruikt om  de functie van timing te verwezenlijken.

Dankzij de SI5351 kunnen we ook gelijk welke frequentie instellen.

Ik post later wel eens een blokschema , maar eerst in de volgende post , de weg die ik gevolgd heb om de IRF fet te voorzien van een ander uitgangsfilter en de aanpassing van de ingang.

Ik kan nu al verklappen dat ik het eerst met PASAN gemodelleerd heb en met de nanoVNA getoetst aan de werkelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten