Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

maandag 5 december 2011

Bouwstap #5 : De ferriet-antenne [constructie]

Hieronder een fotoreportage hoe je de antenne kunt samenstellen.
Benodigheden :
1.gelakte wikkeldraad 0.5 mm
2.kokertje ongeveer 8 cm lang en passend over de ferrietstaaf zonder dat er teveel ruimte ertussen is.
3.ferrietstaaf natuurlijk.
4.enkele stukjes kleefband.

Neem voldoende draad zodat je na de wikkeling twee aansluitdraden van ca 10 cm overhebt. Afknippen is gemakkelijker dan aanknippen ( hi hi).
Leg de eerste draad aan de linkerkant van de koker vast met het eerste stukje kleefband . De daad laat je evenwijdig met de staaf meelopen .


Je wikkelt 21 windingen strak en aansluitend aan elkaar en plooit het uiteinde terug naar de beginwikkeling . Ondertussen leg je deze spoel vast met het tweede stukje kleefband .


De total gewikkelde lengte is ongeveer 11 mm .Voorzie je weer van twee stukjes kleefband en herhaal de wikkelwijze van daarnet voor de koppelwikkeling .
De koppelwikkeling start ongeveer 10 mm verder dan de laatste winding van de hoofdspoel.


Deze wikkeling is maar 2 windingen lang en daardoor ook kort . Kleef de gehele wikkeling vast en plooi de begindraad terug naar rechts .
We hebben nu twee wikkelingen met links de aansluitdraden voor de hoofdspoel en rechts de deze van de koppelspoel van de sense-antenne .
Lig niet wakker van welke nu de begin en einddraad is van de wikkelingen .
Wat wel belangrijk is welke draden voor de hoofdspoel is en welke voor de koppelwikkeling . U kunt ze desgewenst voorzien van een merkteken .

Indien U wenst kunt U ze uitmeten zoals beschreven in de afleveringen over ferriet.

Naargelang de inbouw kunt U bijvoorbeeld kiezen voor een plastiek pijpje ( bv 5/8") met een lengte van tweemaal 1cm langer dan de ferrietstaaf en weeral naargelang de voorkeur kunt U de draden tezamen door één gat brengen of gesplitst.
Hier is gekozen voor één gat van ongeveer 5 mm.De draden zijn getorst ( getwist) dat vergemakkelijkt het opvissen van de draad . Ik heb hier gebruik gemaakt van een naaihaak ( ?) van de xyl.Fixeer de kartonnen koker in het midden van de ferrietstaaf met wat kleefband .Breng de draden eerst in en vis ze naar boven op het moment dat ze verschijnen in het boorgat .
Dan zachtjesaan verder doorschuiven en de ferrietstaaaf centreren in de buis .


Nu kun je als je dat wenst de draden weer een beetje " onttwisten " want elke twist introduceert wel extra capaciteit die we niet in rekening gebracht hebben .

Knip ze nog niet af , wacht tot je weet welke behuizing je gaat nemen . We kunnen ze wel al eens aansluiten ( lak verwijderen !) om de antenne eens te testen zoals bijvoorbeeld op een houten plankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten