Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

zondag 4 december 2011

Bouwstap #4 : De ingangskring + sense-antenne [meetblad]

Hier zal je moeten voldoen met enkel de DC-waarde gemeten op de source van de FET.
Voor HF-metingen is het niet aangewezen om hier te meten omdat de signaaltjes zo klein zijn dat er toch niet veel van te maken is , althans als ge enkel de signalen wilt meten die via de sense-antenne binnenkomen.
Om de DC-meting te kunnen uitvoeren moet je reeds de sense-koppeling van de ferrietantenne aansluiten , heb je die nog niet leg dan een brugje ( stukje draad tussen de twee aansluitingen L1a en L1b).
De gemakkelijkste meting is echter de volgende :
Zwarte meetdraad aan massa en rode meetdraad aan S1 aan de kant die naar L1 loopt ( punt S1b). Bij indrukken van S1 meet ge daar de voedingsspanning van na de regulator , dus 6VDC.
De source is de aansluiting die het dichtst tegen de weerstand R2 zit. Hier moeten we dus nog meten . Rode meetdraad aan de source en de zwarte aan massa. Nu meet je afhankelijk van de stand van de trimpotmeter de volgende waarden ongeveer, bij het indrukken van S1.
Trimpotmeter geheel de ene kant : ongeveer 0,87VDC
Trimpotmeter geheel de andere kant: ongeveer 1.2VDC.

De toename van de voedingsstroom is bij indienstname van deze FET-schakeling gestegen tussen 1 à 2 mA en is afhankelijk van het volume op de koptelefoon ergens tussen 18mADC en 24mADC . Eén en ander afhankelijk van hoeveel lawaai uw oren kunnen verdragen.Dit laatste is gemeten mét ferrietstaaf aangesloten maar dat is een verhaal voor bouwstap #5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten