Een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken !

Bouw van een ARDF-ontvanger stap voor stap.

Het schema

Het schema
Auteur : PA0HRX

zaterdag 14 december 2024

ARDF NC : [ 9: De Eindtrap, het schema.]

 Schema zoals gebouwd.

 


Een beetje uitleg.

Het uitgangsnetwerk is al besproken , de spoel in de drain is en bifilair gewikkelde uitvoering op een ferriet ringkern van het type FT50-43 .Bij mij liggen er negen windingen op , maar dat is niet zo kritisch, zie de post over de voorbeschouwingen .

Het ingangsnetwerk bestaat enkel uit één spoel van 4.7 µH. Daarna in serie nog een 10nF ( DC blokkering) en een weerstand van 3.6 Ohm. Deze laatste dient om parasitair oscilleren van de FET tegen te gaan bij snelle transities van het ingangsignaal ( ringing).

De DC voorinstelling gebeurt door het weerstandsnetwerkje met de 4k7 trimpotmeter.Deze krijgt zijn voeding uit een spanningstabilisator van 6V . Vijf volt kan ook maar dan moet je misschien de weerstanden aanpassen. Maak echter wel dat je een mooi regelberiek hebt rond die 4V voor de gate.

Er zit ook een fotokoppelaar in ( hier een 4N35). Deze laat de instelling van de gate pas door als het mag . Het heeft dan ook de functie van een PTT en het stuursignaal komt uit een ESP32 bordje.

Voor de rest ontkoppel- en stabilisatiecondensatoren .

Het is aan te raden om een goede koelvin te gebruiken , zekers als de eindtrap continu in de lucht zit ( bv de MO ARDF zender)

Met voldoende sturing en een accuspanning van 12 V is er 2 Watt te halen op de uitgang.
 

Foto van het prototype. De blauwe trimpotmeter is niet nodig , dat was van een vorig experiment.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten